Yeni gemi inşaatı projesinde kontrat tasarım aşaması, bütün tasarım hesaplarının yapıldığı, konfigürasyon ve tasarım kararlarının tamamlandığı, tersanende akıcı bir inşa sürecinin işlemesinin ve son ürünün müşteri gereksinimlerine tam uyumlu olarak teslim edilmesinin garanti altına alındığı en önemli tasarım sürecidir. Projenin içeriğine göre değişmekle birlikte genellikle kontrat tasarım sürecinin çıktısı olarak aşağıdaki bilgiler, belgeler ve hesaplamalar hazırlanmaktadır.
Çerçeve belge olarak hazırlanan kısa teknik şartname detaylandırılır. Her bir ana başlık altındaki konuların içeriği genişletilir. Genel Yerleşim Planı, önemli gemi sistemlerinin basitleştirilmiş diyagramları ve gemi tasarımı projesinde üretilecek belgelerin listesi şartnameye dâhil edilir.
Proje kapsamında ölçekli model ile sevk ve direnç deneyleri yapılmış ise model deney sonuçları esas alınarak optimum pervane tasarımı ile hız ve güç hesapları yapılır. Model deneylerine alternatif olarak Hesaplamalı Akışkanlar Dinamiği (HAD-CFD) yöntemi kullanılarak gemi direnç ve sevk hesaplarının yanında optimum pervane ile hız-güç hesapları gerçekleştirilebilir. Model deneyleri veya HAD hesapları yapılmaması durumunda nihai tekne formuna ait form değişkenleri dikkate alınarak ampirik (deneysel) yöntemler veya geometrik olarak benzer özelliklere sahip gemilerin verileri kullanılarak hız ve güç hesapları güncellenir.
Geminin çalışacağı deniz ve denizcilik ölçütlerine göre polar diyagramlar hazırlanır, ek dalga direnci hesapları yapılır.
Gemi formu ve takıntılar son haline getirilir. Üretim mühendisliği aşamasında kullanılmak üzere 3B üretim endaze modeli oluşturulur.
In order to determine the capacity, strength and weight of the mooring and anchoring equipment of the ship, Equipment Number Calculation is carried out. As a result of this calculation an information pool is formed for selection of mooring and anchoring equipment.
Nihai Genel Yerleşim Planı ve Orta Kesit Planı’na göre boş gemi ağırlığı ve ağırlık merkezlerinin koordinatları yeniden hesaplanarak güncellenir.
Genel Yerleşim Planı, makina daireleri, yaşam mahalleri, demirleme ve bağlama elemanları, can kurtarma ekipmanları ve diğer mahallerin yerleşim çizimleri gemi için seçilen ekipman ve gemi sahibinin özel isteklerine göre hazırlanarak son haline getirilir.
Gemi yapısının tasarımında dikkate alınması için, geminin türü, görevi, özellikleri ve çalışacağı bölgeye göre gemi yapısının bünyesel (global) ve yerel (lokal) olarak maruz kalacağı yükler bu kitapçıkta belirlenir.
Hazırlanan yapısal tasarım ölçütleri kitapçığına göre Orta Kesit Planı güncellenir.
Boyuna Kesit, Güverte Kesitleri, Dış Kaplama, Tipik Kesitler, Baş Taraf, Kıç Taraf, Üst Bina, vb. yapısal çizimler hazırlanır.
Ana makina, jeneratör, kazan, güverte makinaları gibi ana ekipmanların yapısal temel (foundation) çizimleri hazırlanır.
Geminin çeşitli yerlerinde uygulanacak kaynak türleri ve boyutlarını içeren kaynak planı kitapçığı hazırlanır.
Kullanılan sevk sistemine göre sevk ekipmanı (pervane, azipod, su jeti, vb.), şaft, dişli kutusu, kaplin, yataklar, ana makine, alternatör gibi sevk sistemi elemanlarının bütünleşik olarak gösterildiği bir sevk sistemi yerleşim çizimi hazırlanır.
Dümen yelpazesi tasarımı yapılır. Dümen makinası ve itici kapasiteleri hesaplanır. Geminin bir özelliği ise mevki muhafaza hesapları yapılır.
Kapasite ve güç gereksinimleri belli olan ekipmanlara göre ön elektrik yük analizi güncellenir ve son haline getirilir.
Kapasiteleri belirlenen kazan ve kompresörlere göre ısıtma ve/veya soğutma işlemleri için ön ısı yükü hesabı güncellenir ve son haline getirilir.
Ana pano ve acil durum panosu ile beraber geminin tüm elektrik dağıtım sistemlerinin diyagramları hazırlanır.
Geminin türü ve işlevlerine bağlı olarak makine, yaşam mahalli, güverte ve diğer bölümlerinde bulunan ve dağıtımı söz konusu olan yük, ısıtma, buhar, soy gaz, nitrojen, oksi-asetilen, yakıt, yağ, soğutma suyu, sıkıştırılmış hava, egzoz, sıhhi tesisat, balast, yangın, sintine, iskandil, drenaj, vb. birçok sistemin ilgili ekipmanlarla beraber tek hat diyagramları hazırlanır.
Gemide yangın ve ses yalıtımının tanımlandığı, yangın söndürme ve güvenlik teçhizatının yerleşiminin belirtildiği çizimler oluşturulur.
Geminin belirli bölgelerine çerçeveletilerek asılmak ve özellikle acil durumlarda kullanılmak üzere gemideki erişim ve kaçış yollarını gösteren çizim hazırlanır.
3B gemi modeli Genel Yerleşim Planı ve diğer yerleşim çizimlerine göre güncellenir. Talep edilmesi durumunda iç mimari de modellenerek sunumu yapılır.
Geminin tüm sistemleri için boyut, güç, kapasite, miktar gibi değişkenler belirlendikten sonra satın alma işlemleri için gerekli malzeme ve ekipman listeleri hazırlanır.
Geminin havuzlanabilmesi için gerekli form yapısının, takaryaların yerleştirilebileceği dip yapının, havuzlama için referans olabilecek ölçü ve bilgilerin (posta skalası, göğüs perdesinin yeri, vb.) ve eklenti takıntıların gösterildiği bir çizim hazırlanır.
İnşa stratejisine, tersanenin fiziksel şartlarına ve seçilen malzemenin özelliklerine uygun olarak geminin bloklara bölündüğü bir çizim hazırlanır.
Geminin çeşitli mahallerindeki ısıtma, havalandırma ve iklimlendirme sistemlerinin diyagramları hazırlanır.
Genel Yerleşim Planı, Endaze ve Takıntılar Planı ve Boş Gemi Ağırlığı Hesabı’nda yapılan değişikliklere göre, kapasite, tipik yükleme durumları, hasarsız ve hasarlı denge (stabilite) ve boyuna mukavemet hesapları güncellenir.